Zamestnanci dopravného podniku mesta dnes na hodinu prerušili prácu

09.08.2011 Prešov

Prešov 9. augusta (TASR) – Účasť nespokojných zamestnancov Dopravného podniku mesta Prešov (DPMP) na dnešnom hodinovom výstražnom štrajku je podľa odborárov jasným signálom pre vedenie spoločnosti i mesta, aby sa urgentne zaoberali kritickou situáciu vo firme.

\"Takmer sto percent zamestnancov dopravného podniku, ktorí boli dnes v práci, vstúpilo do výstražného štrajku. Okrem toho prišli asi dve desiatky ďalších pracovníkov, ktorí mali voľno,\" konštatoval predseda Základnej organizácie Integrovaného odborového zväzu pri DPMP Milan Gáll. Dodal, že naďalej zostávajú v štrajkovej pohotovosti, počkajú na rozhodnutie zastupiteľstva o uvoľnení peňazí z rozpočtu a návrhy zamestnávateľa.

Autobusy a trolejbusy mestskej hromadnej dopravy dnes o 8. hodine nevyrazili na trasu a zostali stáť na koncových zastávkach. Tie, ktoré už boli na linkách, premávali až na konečnú zastávku a tam vyčkali do ukončenia protestnej akcie.

Na predných sklách vozidiel boli letáky s nápisom štrajk. Informácie o protestnej akcii sa objavili aj na zastávkach MHD. Na nich čakali na svoj spoj cestujúci, väčšina o štrajku vedela, ale naši sa aj takí, ktorí nemali o ňom informácie.

Na zastávke čakala aj 67-ročná Prešovčanka, ktorá tvrdí, že s mestskou hromadnou dopravou by sa konečne malo niečo robiť. Dodala, že vodičom rozumie, ale treba sa pozerať aj na cestujúcich. \"My občania mesta za to nemôžeme. Šoférov chápem, ale o platy šoférov a ich spokojnosť by sa mal starať manažment MHD a pán primátor mesta,\" povedala dôchodkyňa.

Štrajkovú pohotovosť vyhlásili odbory a zamestnanci DPMP v pondelok 1. augusta. Ako dôvod uviedli to, že sa od jesene minulého roka nepodarilo kolektívne vyjednať 10-percentné zvýšenie tarifných miezd a zachovanie niektorých zamestnaneckých výhod. Po pondelkovom rokovaní s primátorom avizovaný trojhodinový ostrý štrajk skrátili na hodinový.

Do zlej finančnej situácie sa DPMP dostal po zvýšení cien pohonných látok, DPH, krátení rozpočtu a viazaní prostriedkov z mestského rozpočtu. O vyčlenení prostriedkov pre DPMP by mali rozhodnúť poslanci zastupiteľstva v rámci návrhu rozpočtových opatrení 10. augusta.
 

Vyberte región